Basın Bülteni
Basın Bültenini PDF ortamında indirmek için tıklayınız.
“Orman Biziz”…
Çevre ve Orman Sevgisi Aşılayan Bir Doğa Okulu ProjesiYarınlara biraz daha umutla bakmak için güzel bir sebep, “ORMAN BİZİZ…” Kalplerindeki doğa aşkını gelecek kuşaklara aktarmak için Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Fikret Uçar ve Doç. Dr. Mehmet Başar’ın birlikte hazırladıkları TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları destekli bir pilot proje. Bu iki öğretim elemanının konuları ise bambaşka, birisi güzel sanatlar, grafik tasarım, diğeri ise idari bilimler finans dalında uzman. Onları heyecanlandıran en önemli duygu gelecek kuşaklara çevre ve doğa bilincinin aşılanması, daha yeşil, doğal ve sağlıklı yarınlar…
Proje Neyi Amaçlıyor?
Bugün gelinen noktada, televizyon, bilgisayar ekranları ve alışveriş merkezleri çocukların en büyük oyun alanları haline gelmiş durumda. Kısacası son yıllarda hızla değişen yaşam tarzı ve tempoları çocukları olumsuz yönde etkilemeye başlamış. Bu olumsuzluklar arasında, çocuklarda aşırı kilo, anti sosyal davranış biçimleri ve kolestrol gibi sağlık problemleri, duygusal tatminsizlikler, hırçınlıklar, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ile ilgili problemler, zayıflayan sosyal beceriler ve hatta küçük yaşta ortaya çıkan depresyonlar sayılabilir. Bugün hangi ilköğretim çağı ebeyenine sorarsanız sorun şikayet hep aynı; “çocuğum televizyon ve bilgisayar bağımlısı”, “çok hırçın”, “gözleri kan çanağı gibi oluncaya kadar ekran başında”… Proje kapsamında, çocukların doğaya olan ihtiyaçlarının aile ve çocuk düzeyinde hissettirilmesi amacıyla dokuz adet uygulamalı etkinlik planlanmış durumda. Bu etkinlikler sonunda, katılımcı çocukların, temel ekoloji bilgisi, orman sevgisi, insanın ormana ve doğaya ne kadar muhtaç olduğu, ormana zarar verilmemesi gerekliliği ve doğaya karşı duyulması gereken saygıyı öğrenmeleri hedefleniyor.
Projenin mimarları Prof. Fikret Uçar ve Doç. Dr. Mehmet Başar geride kalan etkinlikler sonrası çok olumlu gelişmeler olduğunu, çocuklarda gözle görünür değişimler saptadıklarını belirtiyorlar. “İlk başlarda uyumsuz, sosyal açıdan sorunlu olan çoçuklarımız vardı, birlikte ekip çalışmasının getirdiği düzen ve paylaşım onları da eğitti. Aşırı haraketli beş dakika yerinde duramayan konsantrasyon güçlüğü çeken öğrencilerimiz, pür dikkat anlatılanları dinleyen, not alan, gözlem ve inceleme yapan, karşılaştırmalar yorumlar yapan öğrencilere dönüştü. Artık sedirle sarıçamı ayırt edebilen, ormanda yürümeyi, toplanmayı, sıraya girmeyi, sorumluluk almayı, ekosistemin ne olduğunu, sudaki mikroorganizmaları, geyiklerin kokusunu, gözü kapalı ızbarço bağı yapmayı, edebiyat saatinde sessizce Erol ağabeylerini dinlemeyi bilen orman biziz çocukları var”…
Projenin amacı, gelişen teknolojik gelişmeler ve çağdaş yaşamın gerekleri yüzünden doğada yaşam yeteneklerini gün geçtikçe yitiren günümüz çocuklarına orman sevgisini aşılamak ve onların ruhsal ve bedensel gelişimlerine sınırlı da olsa katkıda bulunmak. Projenin hedef kitlesi, gönüllü katılımcılar arasından seçilmiş, ilköğretim öğrencileri (2., 3., 4., 5., ve 6., sınıf) İlköğretim sınıf öğretmenleri ve ebeveynler. Aslında bu bir TÜBİTAK destekli pilot proje ve bilimsel temellere dayalı bir eğitim sistemine sahip.
Biraraya Gelmiş Kalpler
Projenin Amblemi Prof. Fikret Uçar’ın eseri “Hiç zor olmadı tasarlamak, ne yaptığımızı düşünüp biçimlere dönüştürünce ortaya çıkıverdi gönlümüzdeki biçim” diyor. Evet sanki projenin özeti gibi, kalpler kümelenerek biraraya geliyor, o büyük ve sonsuz güzelliği ortaya koyuyor, her parça, her çarpan yürek ait olduğumuz muhteşem doğanın bir parçası… Çocuklar için özel olarak tasarlanmış sırt çantaları, şapka ve fularlar projenin görsel kimliğinin bir parçası. Her öğrenciye içinde not defteri, kalem, fener, düdük, resim defteri, pastel boya takımı, pusula, ip, mercek ve katlanabilir sandalyenin bulunduğu sırt çantası şapka ve fularlarla birlikte bir uyum içinde, bütün çocuklara dağıtılmış. Bu projede velilerden herhangi bir bedel de talep edilmiyor, bütün proje, paydaşların emeği, enerjisi ve TÜBİTAK’ın verdiği bütçe sayesinde gerçekleşiyor.
Bu proje aynı zamanda tam bir etkin sinerji örneği. Tüm katılımcılar kalplerindeki iyi niyet ve emeği koymuşlar ortaya. Her türlü detay düşünülmüş, Çocuk Doktoru Armağan Başlı ekibin sağlığından sorumlu, çocukların Armağan Ağabeylerini kimi zaman halsizliği olan bir afacanın boğazını muayene ederken, kimi zaman da ızbarço bağını hatırlatırken görebilirsiniz. Orman Genel Müdürlüğü de projenin destekcilerinden, Çatacık Orman İşletme Müdürü İlkay Yıldırım, işletme şefleri Hüseyin Dülek, Ayla Erden arazi çalışmalarının rehber eğitmenleri, Çatacık Orman İşletmesinde Orman Biziz ailesini konuk etmekle kalmayarak arazi eğitimlerine büyük katkı sağlıyorlar.. Çatacık Orman İşletmesinde Orman Biziz ailesini konuk etmekle kalmayıp, arazi eğitimlerine büyük katkı sağlıyorlar. Doğayı tanımak Ekosistemi öğrenmek için Biyolog/ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Türe çocuklarımızın rehber eğitmeni, Ormanı ve doğanın bize sunduğu mucizeyi gözlemlerken sanat ve kültür de unutulmamış,
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Erol İpekli ağabeylerinin okuduğu kitabı büyülenmişcesine dinleyen çocukları etkinliğin okuma diliminde gözlemleyebilirsiniz. Çocuklara edebi bir metni bir tiyatro eseri oynarmışcasına yorumlayarak okuyan Erol Öğretmen okuma sevgisinin geliştirilmesinde önemli bir rehber projede. Resim etkinliklerinde bütün eğitmenler hep birlikte doğayı gözlemleme ve görsel sanatlardan zevk alabilme konusunda Fikret öğretmene katkıda bulunuyorlar. Projenin dökümantasyonu ve görsel verilerinden profesyonel fotoğrafcımız Tamer Olcay sorumlu. Web sitemizdeki tüm resimler onun eseri.
Takım çalışması, uyum ve birlikte haraket edebilme yeteneği projenin kazandırmaya çalıştığı yan faydalardan, 30 öğrenci beşer kişilik altı takımdan oluşuyor takım liderleri ekibin en büyük ağabey ve ablaları 6. Sınıf öğrencileri. Her takım lideri takımından sorumlu, onları kollamak toplamak, sıraya sokmak onların görevi. Bu sistem içinde birlikte yaşama ve haraket etme kültürü de veriliyor projede.
Arazide yemek, içmek ara öğün atıştırmaları hepsi planlı, yemek için profesyonel bir şirketten hizmet alınıyor, en önemli konu ekibin hijyen ve sağlığı. Kalorisi hesaplanmış dengeli beslenme temelli bir menü, karbonhidrat, protein, meyve, tatlı, gazsız sağlıklı içecek… Hepsi temel amaça uygun olarak tasarlanmış, sağlıklı ve verimli bir nesil…
Ekibimiz bu gönüllülerle sınırlı da değil. Gönüllü veliler, üniversite öğrencileri, gönüllü katılımcılar ile sınıf ve fen bilgisi öğretmenlerimiz Esin Öztaş, Fatma Yahşi ve Şefika Öztaş projenin sürekli destekçileri olarak bulunuyor. Ağaç türleri, doğal dokuyu tanıma ve ayırt edebilme, fidan yetiştirme, ağaç dikme, yön bulma, pusula, telsiz GPS kullanma, ekosistemi tanıma, ormandaki tehlieleri tanıma, temel ilkyardım gibi pek çok konu “Orman Biziz” etkinliğinin çalışma konuları. Orman haftasını tam anlamıyla kutlayarak konuyla ilişkili bir etkinlik gerçekleştirmişler, fidan üretimi konusunda bilgi aldıktan sonra, ağaç dikerek küçük bir “Orman Biziz” ağaçlığı oluşturmayı da ihmal etmemişler. Doğada yaşam ve doğayla uyumlu yaşam tarzının öğretildiği, çevreye saygılı bir hayat tarzının örneklerle vurgulandığı projede her etkinlikte bir “bağ” öğretiliyor. Kendisi de bir doğa tutkunu olan Armağan öğretmen, bu evrensel bağların hayat boyu kullanılacak yararlı birer hayati kazanım olduğunu vurguluyor.
Özetle bu projede katılımcılar “Orman” sözcüğünün ifade ettiklerini, çevresini ve ekosistem içindeki vazgeçilmez yerini anlayarak doğanın mükemmel dengesini ve işleyişini algılıyorlar Ormanın içinde var olan bu biyolojik dengenin neden bozulmaması gerektiği, yararlarını, kattıklarını, mucizesini ve ne kadar önemli bir zenginlik olduğunu örneklerle yaşayarak öğreniyorlar, sevgi, dayanışma ve kardeşlik çerçevesinde biraraya getirilmiş “Orman Biziz” projesinde.