Orman Biziz

Çevre ve Orman Sevgisi Aşılayan TÜBİTAK destekli Bir Doğa Okulu

8. Etkinlik Programı

11 Haziran 2011

Etkinliğin Adı:
Doğada Yaşam, Doğaya Saygı

Hedef Kitle:
Gönüllü katılımcılar arasından seçilmiş, ilköğretim öğrencileri (2., 3., 4., 5. ve 6. sınıf) İlköğretim sınıf öğretmenleri, ebeveynler.

Etkinliği yaptıracak kişi(ler):
Prof.Dr. T.Fikret UÇAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç. Dr. Mehmet BAŞAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç.Dr. Cengiz Türe (Bitki Ekolojisi, Vejetasyon ve Flora, Bitki-Toprak İlişkileri)
C. İlkay YILDIRIM (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Müdürü)
Hüseyin DÜLEK (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Ayla ERDEN (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Çağdaş İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmenleri
Şefika Öztaş
Fatma Yahşi
Esin Öztaş

Etkinliğin Amacı:
Bu etkinliğin amacı, doğanın bir parçası olmasına rağmen, gelişen teknolojik gelişmeler ve çağdaş yaşamın gerekleri yüzünden doğada yaşam yeteneklerini gün geçtikçe yitiren günümüz çocuklarının bu eksikliklerini giderebilecek doğada yaşamın önemini ve doğaya saygının anlatılmasıdır.

Etkinliğin Konusu:
Doğa, insanın bir parçası olmasına karşın doğada hayatta kalabilme, doğayla dost, uyumlu bir hayat sürebilme beli bir bilgi ve beceri gerekir. Bu etkinliğimizde doğada yaşamın temellerine uygulamalı bir giriş yapılacaktır.
Etkinlik
İş Kırılım Yapısı ve Etkinliğin Süresi:
3. Etkinlik olan Ormanı tanıma, ağaç türleri hakkında kısa bir hatırlatma (dış mekan) 10 dakika
Doğada yaşam (I. Bölüm) (dış mekan) 50 dakika
Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (dış mekan) 20 dakika
Doğadan uzaklaştıkça ne kaybederiz? Grup tartışması (dış mekan) 30 dakika
Doğada yaşam (II. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika
Günümüz hayatında doğa nerede? Nasıl tekrar kazanırız? (dış mekan) 30 dakika
Yemek Molası (dış mekan) 60 dakika
Oyun Etkinliği (Yakartop) (dış mekan) 20 dakika
Doğada öğrenmek, doğayla öğrenmek (dış mekan) 30 dakika
Doğada yaşam (III. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika
Açıklamalı Orman Yürüyüşü – Gözlem (dış mekan) 45 dakika
Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakika
Çevre Temizliği +Toplanma (dış mekan) 15 dakika
Toplam 420 dakika (7 saat)
Kullanılacak Malzemeler:
Doğanın yaşamımıza katılımını anlatan 70×100 cm boyutlarında taşınabilir pano (karton arası poliüretan board)
Öğrenci arazi sırt çantası
Ses sistemi (megafon)
Şövale (ayaklı taşınabilir pano sehpası)
Katlanabilir masa
Taşınabilir bilgisayar
Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaştırılmış ayrıntılı uygulama planı vs.):
3. Etkinlik Ormanda ekosistem ve ağaç türleri hakkında hatırlatma (dış mekan) 10 dakika
3. Etkinliğin program çıktılarının hatırlatılması ve soru cevap şeklindeki kısa bir tekrar etkinliğin bir önceki aşamasıyla bağlantı kurması açısından önemlidir. Bu bağlantının yanı sıra dikkati odaklama ve 4. etkinliğin girişi olarak da hızlı bir başlangıç aşaması oluşturur.
Doğada yaşam (I. Bölüm) (dış mekan) 50 dakika
Çocuklarımızın mücadele güçlerinin artması ve mücadele ruhunu daha iyi kavramaları, liderlik vasıflarının gelişmesi veya oluşması, özel beceriler kazanmaları, doğada hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli temel bilgileri ve hayatı devam ettirmenin önemini anlamalarını sağlamaları için, hayatta kalma, kampçılık ve yürüyüş konularına kısa bir girişi içeren Doğada Yaşam Eğitimini sunmak, hedeflenir.
Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (İç mekan) 20 dakika
Ara öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yararlı olacaktır.
Doğadan uzaklaştıkça ne kaybederiz? Grup tartışması (dış mekan) 30 dakika
Öğrencilerin bir ay şeklinde dizildiği Grup tartışmasıyla sorunun cevabı beyin fırtınası yöntemiyle gerçekleştirilir. Geçmişteki durum, şu andaki hayatımız ve gelecekte yaşananlar öğrencilerin senaryolaştırılmasıyla kurgulanır. Kaybedeceklerimizin en aza indirilmesi için gerekenler tartışılır. Tartışma çıktıları panoya yazılarak not edilir.

Doğada yaşam (II. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika
Hayatta kalmanın önemi ve davranış tarzı, tehlike, kaza ve zorunluluk hallerinde yapılması ve yapılmamsı gerekenler, kendinin ve çevrenin güvenliğini sağlama, her türlü ortamda temel hayatta kalma teknikleri, yardım işaretleri konularına kısa bir giriş yapılır
Günümüz hayatında doğa nerede? Nasıl tekrar kazanırız? (dış mekan) 30 dakika
Öğrencilerin bir ay şeklinde dizildiği Grup tartışmasıyla sorunun cevabı beyin fırtınası yöntemiyle gerçekleştirilir. Geçmişteki durum, şu andaki hayatımız ve gelecekte yaşananlar öğrencilerin senaryolaştırılmasıyla kurgulanır. Doğal hayatı tekrar kazanmamız i için gerekenler tartışılır. Tartışma çıktıları panoya yazılarak not edilir.
Yemek Molası (dış mekan) 60 dakika
Açık havada birlikte bir yemek organizasyonu yapılır. Yemeğin hazırlanması ve dağıtımı aşamasında öğrencilerin katılması sağlanır. Doğada yaşamın yardım ve yardımlaşmayla yapılacağı herkesin görev paylaşımında yer alacağı anlatılır. ISO 9001 belgeli anlaşmalı yemek şirketi önceden hazırladığı ve kalori ve çeşit olarak önceden anlaşılmış yemek menüsünü öğrencilere sunar. Mangal gibi pişirme yöntemleriyle açık havada daha iştahlı ve zevkli bir yemek molası oluşturulmasına çalışılır. Meyve ve tatlı gibi farklı besin gruplarıyla zenginleştirilmiş bir menüyle, yeterli ancak çeşitli bir yemek oluşturulmalıdır. Bol ve yararlı sıvı tüketilmesi özendirilir gazlı içeceklerden çok su, ayran, meyve suyu, şıra gibi sıvıların tüketilmesi sağlanır.
Oyun Etkinliği (Yakartop vb.) (dış mekan) 20 dakika
Fiziksel enerjinin tüketilmesi ve çalışmanın içindeki eğlence faktörünün örneklendiği bu aşamada gruplar halinde veya toplu olarak etkinlikler düzenlenir. Orman içinde toplu veya topsuz oyunlarla farklı etkinlikler yaratılır.
Doğada öğrenmek, doğayla öğrenmek (dış mekan) 30 dakika
DOĞANIN DA ÇOCUKLARA İHTİYACI VAR; Çocuklar daha küçük yaştan doğayla bağ kurmaz, doğayı tanımaz, sevmezse gelecekte doğayla ilgili sorunlarla kim ilgilenecek? Kim nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkiler için endişelenecek? Kim küresel ısınmayla, çevre ve doğa kirliliği ile ilgilenecek? Kim çalıştığı yerde, mahallesinde geri dönüşümü başlatacak? Kim bilecek sazlık alanların pek çok canlıya ev sahipliği yaptığını ve bu nedenle korunması gerektiğini. Böylece doğadaki yaşam döngüsünün de korunduğunu ve bunun çevre için çok önemli olduğunu vurgulayacak öz ancak etkili bir tanıtım yapılır.
Doğada yaşam (III. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika
Kampçılık kural ve prensipleri, doğaya saygılı ve konforlu kampçılık hayatı, Barınak bulmak, ateş yakmak, su ve yiyecek bulmak, kendi kendine yetebilmek, doğada ilkyardım konularına kısa bir giriş yapılır.

Temel tekniklerin verilmesinin yanı sıra, bazı püf noktalar ve uygulamaları gösterilir. Dia, fotoğraf ve video destekli teorik eğitimle temel bilgiler ana hatları ile verilir. Hayatta kalma konusunun önemi, gerekliliği ve ruhu kazandırılır. Yapılan yaygın davranış hataları, alınması gereken önlemler ve sonuçlar anlatılır. Yeni fikirler tartışılır.

Açıklamalı Orman Yürüyüşü – Gözlem (dış mekan) 45 dakika
Temel doğa bilgilerin verilmesinin yanı sıra, bazı püf noktalar ve uygulamaları gösterilir. teorik eğitimle temel bilgiler ana hatları ile verilir. Doğada yaşam konusunun önemi, gerekliliği ve ruhu kazandırılır. Yeni fikirler tartışılır.
Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakika
Yürüyüş sonrası uygun bir alanda mola verilir kişisel oturma elemanlarıyla çevrede yemek molası gerçekleştirilir. Özellikle çöp ve çöp kontrolü konusunda bilgi verilir, ormanda ne bırakılabilir ne bırakılamaz, dönüşüm ve organik atık gibi konularda açıklamalarda bulunulur. Ara öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yapılır.
Çevre Temizliği + Toplanma + dönüş hazırlığı (dış mekan) 30 dakika
Her çalışmanın ardından yapılması bir alışkanlık haline getirilmesi hedeflenen çevre temizliği ve çöplerin toplanması ve çalışma sonrası toparlanma-dönüşe hazırlanma aşamasıdır. Biz atmamış olsak da doğaya saygı ve yardım için bu çalışmanın yapılması ve bir hareket tarzına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu aşamada hijyen kurallara uyulması eldiven kullanılması tüm çöplerin toplanarak dönüş yolunda ayrıştırılma kutularına atılması uygulamalı olarak gösterilir. Aynı hareket tarzının gündelik hayatımıza evimize de katılması için örnekler verilir rakamsal ilişkilerle durumun önemi vurgulanır.
Etkinlik Çıktıları-Kazanımlar;
Etkinlik sonrası katılımcıların
•Ayakta ve hayatta kalma zorunluluğu nedir? Öğrenmesi
•Kendini tanıma ve kendini kullanabilmesi
•Çabuk ve doğru karar verebilmesi
•Yaratıcılığını geliştirmesi
•Kendi kendine yetebilme yeteneğinin gelişimi
•İnisiyatif kullanabilme yeteneğinin gelişimi
•Gerçeklerle hareket etme, kısacası azim, sabır ve inanma gücünün gelişimi sağlanmış olacaktır.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply