Orman Biziz

Çevre ve Orman Sevgisi Aşılayan TÜBİTAK destekli Bir Doğa Okulu

6. Etkinlik Programı

30 Nisan 2011

Etkinliğin Adı:
Doğada Olası Tehlikeler, Korunma ve Temel İlk Yardım.

Hedef Kitle:

Gönüllü katılımcılar arasından seçilmiş, ilköğretim öğrencileri (1., 2., 3., 4. ve 5., sınıf) İlköğretim sınıf öğretmenleri, ebeveynler.

Etkinliği yaptıracak kişi(ler):
Dr. Armağan Başlı
Prof.Dr. T.Fikret UÇAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç. Dr. Mehmet BAŞAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç.Dr. Cengiz Türe (Bitki Ekolojisi, Vejetasyon ve Flora, Bitki-Toprak İlişkileri)
C. İlkay YILDIRIM (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Müdürü)
Hüseyin DÜLEK (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Ayla ERDEN (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Çağdaş İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmenleri
Şefika Öztaş
Fatma Yahşi
Esin Öztaş

Etkinliğin Amacı:
Doğada olası tehlikeler, korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, temel ilk yardım konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmak.

Etkinliğin Konusu:
Bu eğitimin konusu doğa Ortamından kaynaklanabilecek Tehlike ve Kazalar hakkında bilgiler vermektir. Bu tehlikeler, Kaya düşmesi, heyelan, çığ, yıldırım, ağaç devrilmesi, siste kaybolmak ve sis kazaları, başlıca doğal tehlikelerdir. Bu tehlikelerden korunmanın yolu bu tehlikelerin oluşumlarını, nedenlerini bilmek ve gerekli korunma ve uzak durma yollarını öğrenmektir. Sonrası da psikolojimiz açısından doğallığını kabullenmektir. Ayrıca vahşi hayvanlar, kaybolma, susuzluk gibi konularda bu eğitimde ele alınacaktır.

Etkinlik İş Kırılım Yapısı ve Etkinliğin Süresi:

Geçen etkinlik hakkında kısa hatırlatma(6. Ormana neler zarar verir?) (dış mekan) 10 dakika Doğada tehlikeler nelerdir (dış mekan) 50 dakika

Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (dış mekan) 20 dakikaOrmanlık Alanlarda Karşılaşılabilecek Doğal Tehlikeler ve Korunma (dış mekan) 60 dakikaDoğa canlılarından korunma (dış mekan) 20 dakika

Yemek Molası (dış mekan) 60 dakika

Oyun Etkinliği (Yakartop vb.) (dış mekan) 20 dakika

Doğa kazaları sonrası ilk yapılacaklar (dış mekan) 35 dakika

Temel ilk yardım teknikleri (I. Bölüm) (dış mekan) 50 dakika

Temel ilk yardım teknikleri (II. Bölüm) (dış mekan) 60 dakika

Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakikaÇevre Temizliği +Toplanma (dış mekan) 15 dakika

Toplam 420 dakika (7 saat)

Kullanılacak Malzemeler:

Arazi sırt çantası

Ses sistemi-megafon

İlk yardım malzemeleri

İlk yardım maketi

Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaştırılmış ayrıntılı uygulama planı vs.):

Geçen etkinlik hakkında kısa hatırlatma(6. Ormana neler zarar verir?) (dış mekan) 10 dakika 6. Etkinliğin program çıktılarının hatırlatılması ve soru cevap şeklindeki kısa bir tekrar etkinliğin bir önceki aşamasıyla bağlantı kurması açısından önemlidir. Bu bağlantının yanı sıra dikkati odaklama ve 7. etkinliğin girişi olarak da hızlı bir başlangıç aşaması oluşturur.

Doğada tehlikeler nelerdir (dış mekan) 50 dakikaDoğada karşılaşılabilecek doğa olaylarından ve insanın kendisinden kaynaklanabilecek tehlike ve kazalar hakkında kısa bilgiler verilerek doğada yaşarken yapmamız ve /veya yapmamamız gerekenler öğretilmeye çalışılacaktır.

Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (İç mekan) 20 dakikaAra öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yararlı olur.Ormanlık Alanlarda Karşılaşılabilecek Doğal Tehlikeler ve korunma (dış mekan) 60 dakika Kaya düşmesi, heyelan, çığ, yıldırım, ağaç devrilmesi, siste kaybolmak ve sis kazaları, başlıca doğal tehlikelerdir. Bu tehlikelerden korunmanın yolu bu tehlikelerin oluşumlarını, nedenlerini bilmek ve gerekli korunma ve uzak durma yollarını öğrenmektir. Sonrası da psikolojimiz açısından doğallığını kabullenmektir.

Doğa canlılarından korunma (dış mekan) 20 dakika

Doğa Da karşımıza çıkabilecek ve tehlike yaratacak olan canlılar hakkında bilgiler ve bunlardan korunma yönünde yapılması gerekenler anlatılacaktır.

Yemek Molası (dış mekan) 60 dakikaAçık havada birlikte bir yemek organizasyonu yapılır. Yemeğin hazırlanması ve dağıtımı aşamasında öğrencilerin katılması sağlanır. Doğada yaşamın yardım ve yardımlaşmayla yapılacağı herkesin görev paylaşımında yer alacağı anlatılır. ISO 9001 belgeli anlaşmalı yemek şirketi önceden hazırladığı ve kalori ve çeşit olarak önceden anlaşılmış yemek menüsünü öğrencilere sunar. Mangal gibi pişirme yöntemleriyle açık havada daha iştahlı ve zevkli bir yemek molası oluşturulmasına çalışılır. Meyve ve tatlı gibi farklı besin gruplarıyla zenginleştirilmiş bir menüyle, yeterli ancak çeşitli bir yemek oluşturulmalıdır. Bol ve yararlı sıvı tüketilmesi özendirilir gazlı içeceklerden çok su, ayran, meyve suyu, şıra gibi sıvıların tüketilmesi sağlanır.

Oyun Etkinliği (Yakartop vb.) (dış mekan) 20 dakikaFiziksel enerjinin tüketilmesi ve çalışmanın içindeki eğlence faktörünün örneklendiği bu aşamada gruplar halinde veya toplu olarak etkinlikler düzenlenir. Orman içinde toplu veya topsuz oyunlarla farklı etkinlikler yaratılır.

Doğa kazaları sonrası ilk yapılacaklar (dış mekan) 35 dakikaDoğada yaşanan bir olumsuzluk durumunda yapmamız gerekenler anlatılacaktır. Rehbere ulaşma, ilk yardım alınmasına yönelik sinyal gönderme, grubu bilgilendirme ve teknolojiyi kullanarak yardı isteme gibi konular ele alınacaktır.

Temel ilk yardım teknikleri (I. Bölüm) (dış mekan) 50 dakikaGrup doktoru ve yardımcı elemanı tarafından temel ilk yardım teknikleri anlatılarak ilk yardım konusunda yapmamız ve/veya yapmamamız gereken konular anlatılarak, yanımızda bulundurmamız gereken malzemeler tanıtılacaktır.

Temel ilk yardım teknikleri (II. Bölüm) (dış mekan) 60 dakika

Grup doktoru ve yardımcı elemanı tarafından temel ilk yardım teknikleri uygulamalı olarak anlatılacak ve katılımcıların bu uygulamaları tekrar etmeleri sağlanacaktır.

Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakika

Yürüyüş sonrası uygun bir alanda mola verilir kişisel oturma elemanlarıyla çevrede yemek molası gerçekleştirilir. Özellikle çöp ve çöp kontrolü konusunda bilgi verilir, ormanda ne bırakılabilir ne bırakılamaz, dönüşüm ve organik atık gibi konularda açıklamalarda bulunulur. Ara öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yararlı olur.

Çevre Temizliği + Toplanma + dönüş hazırlığı (dış mekan) 15 dakika

Her çalışmanın ardından yapılması bir alışkanlık haline getirilmesi hedeflenen çevre temizliği ve çöplerin toplanması ve çalışma sonrası toparlanma-dönüşe hazırlanma aşamasıdır. Biz atmamış olsak da doğaya saygı ve yardım için bu çalışmanın yapılması ve bir hareket tarzına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu aşamada hijyen kurallara uyulması eldiven kullanılması tüm çöplerin toplanarak dönüş yolunda ayrıştırılma kutularına atılması uygulamalı olarak gösterilir. Aynı hareket tarzının gündelik hayatımıza evimize de katılması için örnekler verilir rakamsal ilişkilerle durumun önemi

Etkinlik Çıktıları-Kazanımlar;

Etkinlik sonrası katılımcıların

•Doğa Ortamından ( Doğa Olaylarından ) İleri Gelen Tehlike ve Kazalar hakkında bilgi edinilmesi,
•Ormanlık Alanlarda Karşılaşılabilecek Doğal Tehlikeler hakkında bilgi edinilmesi
•Kaya düşmesi, heyelan, çığ, yıldırım, ağaç devrilmesi, siste kaybolmak ve sis kazaları, hakkında bilgi edinilmesi.
•Vahşi hayvanlar hakkında bilgi edinilmesi •Kaybolma, hipotemi, susuzluk hakkında bilgi edinilmesi sağlanmış olacaktır.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply