Orman Biziz

Çevre ve Orman Sevgisi Aşılayan TÜBİTAK destekli Bir Doğa Okulu

4. Etkinlik Programı

26 Mart 2011

Etkinliğin Adı:
Ağaç Dikme ve İlk Bakım

Hedef Kitle:

Gönüllü katılımcılar arasından seçilmiş, ilköğretim öğrencileri ( 2., 3., 4., 5 ve 6. sınıf) İlköğretim sınıf öğretmenleri, ebeveynler.

Etkinliği yaptıracak kişi(ler):

Prof.Dr. T.Fikret UÇAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç. Dr. Mehmet BAŞAR (Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Doç.Dr. Cengiz Türe (Bitki Ekolojisi, Vejetasyon ve Flora, Bitki-Toprak İlişkileri)
C. İlkay YILDIRIM (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Müdürü)
Hüseyin DÜLEK (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Ayla ERDEN (Eskişehir Orman Bölge Müd. Çatacık Orman İşletmesi Şefi)
Çağdaş İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmenleri
Şefika Öztaş
Fatma Yahşi
Esin Öztaş

Etkinliğin Amacı:
Her canlı gibi doğum, büyüme ve ölüm sürecini yaşayan Ağacın bütün aşamalarının gözlemlenerek öğrenilmesi ve özellikle “ağaç dikme” ve ilk bakım aşamasının uygulamalı şekilde öğretilmesi.

Etkinliğin Konusu:
Bu eğitimin konusu;

•Fidan Nasıl Dikilir – Ağaç Nasıl Dikilmeli ?

•İlk Bakım nedir, nasıl yapılır?

•Başarılı bir dikim ve gelişimin püf noktaları nelerdir?

konularında uygulama yaptırmaktır.

Etkinlik İş Kırılım Yapısı ve Etkinliğin Süresi:

Geçen etkinlik hakkında kısa hatırlatma(5. Etkinlik, Doğada Yaşam, doğaya saygı) (dış mekan) 10 dakika Bir ağaç ömrünün süreçleri konusunda bilgilendirme (dış mekan) 50 dakika

Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (dış mekan) 20 dakikaAğaç dikme teknikleri (dış mekan) 30 dakikaAğaç dikme etkinliği-Fidan nasıl dikilir? (I. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika

İlk Bakımı öğrenme (dış mekan) 30 dakika

Yemek Molası (dış mekan) 60 dakika

Ağaç dikme etkinliği (II. Bölüm) (dış mekan) 60 dakika

İlk bakım uygulaması (dış mekan) 40 dakika

Ormanda Doğal üreme alanının incelenmesi, uygun şartların gözlemi (dış mekan) 45 dakika

Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakikaÇevre Temizliği +Toplanma (dış mekan) 15 dakika

Toplam 420 dakika (7 saat)

Kullanılacak Malzemeler:

Arazi sırt çantası

Ağaç fideleri

Taşınabilir su (can suyu uygulaması için)

Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaştırılmış ayrıntılı uygulama planı vs.):

Geçen etkinlik hakkında kısa hatırlatma(4. Etkinlik, ) doğada yaşam doğaya saygı (dış mekan) 10 dakika 4. Etkinliğin program çıktılarının hatırlatılması ve soru cevap şeklindeki kısa bir tekrar etkinliğin bir önceki aşamasıyla bağlantı kurması açısından önemlidir. Bu bağlantının yanı sıra dikkati odaklama ve 6. etkinliğin girişi olarak da hızlı bir başlangıç aşaması oluşturur.Bir ağaç ömrünün süreçleri (dış mekan) 50 dakikaBu etkinlikte resimlerle bir ağacın yaşam süreçleri gösterilir. Her aşamanın gereksinimleri süresi ve maksimize edilmesi için gerekli şartlar anlatılır.

Mola (ara atıştırması-bisküvi+süt) (İç mekan) 20 dakikaAra öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yararlı olur.

Ağaç dikme teknikleri (dış mekan) 30 dakika

Ağaç dikme teknikleri teorik ve uygulamalı olarak gösterilir. Açıklamalar ve uygulamayla öğrencinin konuya girişi sağlanır.

Ağaç dikme etkinliği-Fidan nasıl dikilir? (I. Bölüm) (dış mekan) 40 dakika
FİDAN NASIL DİKİLİR?

Fidan, yeni bir yaşamın başlangıcında genç bir bitkisel canlıdır. Uygun bir teknikle dikilerek, yaşamını sağlıklı bir şekilde uzun yıllar sürdürmesi sağlanmalıdır. Fidan dikiminden önce, dikim yapılacak alan, taş, eski ağaç kalıntıları ve çeşitli yabancı maddelerden temizlenir, ölçüm yaparak, düzgün sıralar oluşturulacak şekilde ve belirlenen dikim aralıklarına göre fidan yerleri işaretlenir. Çukur açıldığında, belirlenen fidan yerinin kaybolmaması için “dikim tahtası” ile “üçleme” yapılır. Fidan çukurları açılır.

İlk Bakımı Öğrenme (dış mekan) 30 dakikaDikim sonrası ilk bakım, dikkat edilecek hususlar, sağlıklı bir dikim ve gelişim için yapılması gerekenler anlatılır uygulamalı olarak gösterilir. Öğrencilerin uygulaması sağlanır.

Yemek Molası (dış mekan) 60 dakikaAçık havada birlikte bir yemek organizasyonu yapılır. Yemeğin hazırlanması ve dağıtımı aşamasında öğrencilerin katılması sağlanır. Doğada yaşamın yardım ve yardımlaşmayla yapılacağı herkesin görev paylaşımında yer alacağı anlatılır. ISO 9001 belgeli anlaşmalı yemek şirketi önceden hazırladığı ve kalori ve çeşit olarak önceden anlaşılmış yemek menüsünü öğrencilere sunar. Mangal gibi pişirme yöntemleriyle açık havada daha iştahlı ve zevkli bir yemek molası oluşturulmasına çalışılır. Meyve ve tatlı gibi farklı besin gruplarıyla zenginleştirilmiş bir menüyle, yeterli ancak çeşitli bir yemek oluşturulmalıdır. Bol ve yararlı sıvı tüketilmesi özendirilir gazlı içeceklerden çok su, ayran, meyve suyu, şıra gibi sıvıların tüketilmesi sağlanır.

Ağaç dikme etkinliği (II. Bölüm) (dış mekan) 60 dakika

İlk bölümde yapılan çalışmaya devam edilir. Grup içinde yaygın katılım ve uygulamalı eğitim hedeflenir. Fidan dikimi gerçekleştirilir.

İlk bakım uygulaması (dış mekan) 40 dakikaDikim sonrası ilk bakım uygulamalı olarak öğrenilir.

Ormanda Doğal üreme alanının incelenmesi, uygun şartların gözlemi (dış mekan) 45 dakikaOrmanda doğal bir üreme alanına yürünerek gözlem yapılır. Doğal şartların nasıl olduğu, yapay olarak yaptığımız dikimde kendi ortamımızı doğal şartlara nasıl eriştirebileceğimiz tartışılır. Bu aşamada gözlem sonrası yaygın katılımlı bir tartışma ortamı oluşturulur.

Mola (ara atıştırması-bisküvi+meyve suyu) (dış mekan) 20 dakika

Yürüyüş sonrası uygun bir alanda mola verilir kişisel oturma elemanlarıyla çevrede yemek molası gerçekleştirilir. Özellikle çöp ve çöp kontrolü konusunda bilgi verilir, ormanda ne bırakılabilir ne bırakılamaz, dönüşüm ve organik atık gibi konularda açıklamalarda bulunulur. Ara öğünlerde amaç ilginin dağıldığı noktalarda kısa bir mola vererek enerji almak ve konsantrasyonu güçlendirmektir. Bu sırada sohbet yapısı içerisinde dengeli beslenme ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sohbetler yapılır.

Çevre Temizliği + Toplanma + dönüş hazırlığı (dış mekan) 15 dakika

Her çalışmanın ardından yapılması bir alışkanlık haline getirilmesi hedeflenen çevre temizliği ve çöplerin toplanması ve çalışma sonrası toparlanma-dönüşe hazırlanma aşamasıdır. Biz atmamış olsak da doğaya saygı ve yardım için bu çalışmanın yapılması ve bir hareket tarzına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu aşamada hijyen kurallara uyulması eldiven kullanılması tüm çöplerin toplanarak dönüş yolunda ayrıştırılma kutularına atılması uygulamalı olarak gösterilir. Aynı hareket tarzının gündelik hayatımıza evimize de katılması için örnekler verilir rakamsal ilişkilerle durumun önemi vurgulanır.

Etkinlik Çıktıları-Kazanımlar;

Etkinlik sonrası katılımcıların
Ağacın yaşam evrelerinin tanınması
Ağacın fide olarak temini ve dikiminin öğrenilmesi,
Ağacın ilk bakımının öğrenilmesi,
Ağacın dikim sonrası başarılı bir gelişim için püf noktalarının öğrenilmesi sağlanmış olacaktır.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “4. Etkinlik Programı”

  1. Betül ERGÜN says:

    Değerli Hocam,
    Tübitak doğa eğitim projelerinde projeniz dikkatimi çekmişti. Projenizin 4. etkinliğine İzmir den bir öğrencimle katılmak istiyorum. İzmir Bornova da sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım ve bu tür çevre doğa etkinliklerinde faaliyetlerim mevcuttur.
    Bilgilerinize sunar, ilgili açıklamanın tarafıma yapılmasını rica ederim.
    Tel. 0505 7680522

Leave a Reply